- Hodekål er en hardfør grønnsak som trives i kjøligere klima.
- For å dyrke hodekål trenger du en solrik plass med godt drenert jord.
- Frøene kan sås direkte i jorden om våren eller forspires innendørs tidlig på våren.
- Hodekål trenger jevn tilførsel av vann og næringsstoffer for å vokse optimalt.
- Det er viktig å beskytte kålen mot skadedyr og sykdommer, blant annet ved å bruke naturlige midler som neemolje og eddikvann.
- Når kålhodet har nådd ønsket størrelse, kan det høstes ved å kutte stammen like over bakkenivå.
Er du interessert i å lære hvordan du kan dyrke hodekål? Hvis du ønsker å starte en egen hage eller ønsker å prøve ut nye grønnsaker, kan hodekål være et godt alternativ. Det er en av de mest allsidige og næringsrike kålsortene som finnes, og den kan brukes i alt fra salater til varme supper.
Men som med alle planter, kan det være utfordrende å få hodekålen til å trives. Fra skadedyr til dårlig jordkvalitet, det finnes mange faktorer som kan påvirke veksten. Men ikke fortvil – med litt kunnskap og innsats vil du snart kunne nyte hjemmedyrket hodekål i løpet av sesongen. I denne artikkelen vil jeg dele mine beste tips om hvordan du kan dyrke hodekål på en enkel og effektiv måte. Så hvis du er klar for å ta saken i egne hender og lære mer om dyrking av denne deilige grønnsaken, er dette artikkelen for deg!
For å dyrke hodekål med best resultat bør man velge et solrikt område med god drenering og næringsrik jord. Jorda bør ha en pH-verdi på mellom 6,0 og 7,5, og det kan være lurt å tilføre organisk materiale før planting. Sørg for tilstrekkelig vanning gjennom hele vekstsesongen og planteavstand på ca. 60 cm for god luftsirkulasjon. Temperaturen bør være mellom 10-20°C når kålen spirer og vokser.
De beste forholdene for å dyrke hodekål
Hodekål er en populær grønnsak som kan dyrkes i de fleste deler av Norge, men det er noen faktorer som kan påvirke veksten og kvaliteten på kålen. For å få best mulig resultat bør man velge et solrikt område med god drenering og næringsrik jord.
Jorda bør ha en pH-verdi på mellom 6,0 og 7,5 for å sikre at plantene får tilstrekkelig med næringsstoffer. Det kan være lurt å tilføre jorda organisk materiale, som kompost eller husdyrgjødsel, før planting for å øke jordens fruktbarhet.
Det er også viktig å sørge for at plantene får tilstrekkelig med vann gjennom hele vekstsesongen. Hvis det ikke regner nok, må man vanne plantene jevnlig.
Sol og temperatur
Hodekål trives best i full sol, men tåler også litt skygge. Temperaturen bør være mellom 10-20°C når kålen spirer og vokser. Hvis temperaturen blir for høy kan det føre til at kålen går i blomst før den rekker å danne en stor nok kålhode.
Plantetetthet
For å sikre god luftsirkulasjon og unngå soppinfeksjoner bør man plante hodekål med en avstand på ca. 60 cm mellom hver plante.
Tips: Velg en sort som er tilpasset ditt område og klima. Det finnes mange ulike varianter å velge mellom, så det kan være lurt å undersøke litt før man bestemmer seg.
- Solrikt område med god drenering
- Jord med pH-verdi mellom 6,0 og 7,5
- Tilstrekkelig med vann gjennom hele vekstsesongen
- Full sol eller litt skygge, temperatur mellom 10-20°C
- Planteavstand på ca. 60 cm for god luftsirkulasjon
Jordforberedelse før planting av hodekål
For å sikre god vekst og sunne planter er det viktig å forberede jorda før man planter hodekål. Det første steget er å fjerne ugress og rusk fra området der kålen skal plantes.
Deretter bør man grave opp jorda til en dybde på ca. 30 cm og tilføre organisk materiale som kompost eller husdyrgjødsel. Dette vil øke næringsinnholdet i jorda og forbedre jordstrukturen.
Før man planter kålen bør man også sørge for at jorda er jevn og fri for klumper. Dersom jorda er for tett kan det være lurt å bruke en greip eller lignende for å løse den opp.
Tips: Hvis du ikke har tilgang på organisk materiale kan du også bruke kunstgjødsel. Vær obs på at dette kan føre til at jorda blir for sur.
Planting av hodekål
Når jorda er forberedt kan man begynne å plante hodekål. Plantene bør ha en avstand på ca. 60 cm mellom hver plante, og man bør sørge for å vanne dem godt etter planting.
Hvis det er fare for frost kan det være lurt å dekke plantene med fiberduk eller lignende for å beskytte dem mot kulde.
Tips: Hvis du vil ha et jevnt utbytte over lengre tid kan du plante kålen i flere omganger med noen ukers mellomrom.
- Fjern ugress og rusk
- Grav opp jorda til en dybde på ca. 30 cm
- Tilfør organisk materiale som kompost eller husdyrgjødsel
- Sørg for at jorda er jevn og fri for klumper
- Planteavstand på ca. 60 cm mellom hver plante
- Vann plantene godt etter planting
Det beste tidspunktet å plante hodekål
Hodekål er en hardfør grønnsak som kan dyrkes fra tidlig vår til sen høst, men det er visse faktorer som kan påvirke veksten og kvaliteten på kålen.
Det beste tidspunktet å plante hodekål avhenger av hvor i landet man bor og hvilken sort man velger å dyrke. Generelt sett kan man starte å plante hodekål når jorda har blitt varm og temperaturen er stabil over 10°C.
Hvis man vil ha tidlig kål kan man starte frøene inne i mars-april og plante dem ut i mai når faren for frost er over. Hvis man ønsker en senere avling kan man vente med å plante til juni-juli.
Tips: Det kan være lurt å sjekke lokale værmeldinger og klimaforhold før man bestemmer seg for når man skal plante hodekål.
Faktorer som påvirker veksten av hodekål
- Temperatur
- Lysforhold
- Vanningsforhold
- Jordtype
- Plantetidspunkt
Typer gjødsel som bør brukes når man dyrker hodekål
For å sikre god vekst og sunne planter er det viktig å gi hodekålen tilstrekkelig med næringsstoffer gjennom hele vekstsesongen. Det finnes ulike typer gjødsel som egner seg godt til dyrking av kål.
Organisk gjødsel, som kompost eller husdyrgjødsel, er en god kilde til næringsstoffer og bidrar også til å forbedre jordstrukturen. Kunstgjødsel, derimot, gir raskere resultat men kan føre til at jorda blir for sur hvis den brukes feil.
Det er også viktig å gi plantene tilstrekkelig med nitrogen og kalium for å sikre god vekst og dannelse av kålhode. Dette kan man gjøre ved å tilføre en blandingsgjødsel eller en spesifikk kålgjødsel.
Tips: Det kan være lurt å følge anvisningen på gjødselpakken nøye, da for mye gjødsel kan føre til at plantene blir skadet.
Næringsstoffer viktig for hodekål
- Nitrogen
- Kalium
- Fosfor
- Magnesium
- Kalsium
- Jern
- Svovel
Eksempler på gjødseltyper som egner seg godt for hodekål:
- Kompost
- Husdyrgjødsel
- Blandingsgjødsel (med høyere andel nitrogen og kalium)
- Kålgjødsel (spesielt formulert for kålplanter)
Beskyttelse mot skadedyr og sykdommer ved dyrking av hodekål
Hodekål er utsatt for angrep fra ulike skadedyr og sykdommer, som kan føre til redusert avling og dårlig kvalitet på kålen. For å beskytte plantene mot slike angrep bør man være oppmerksom på tegn på infeksjon og ta nødvendige tiltak hvis man oppdager problemer.
En vanlig sykdom som kan ramme hodekål er kålsommerfuglens larver, som spiser av bladene og kan føre til at planten dør. For å unngå dette kan man dekke plantene med fiberduk eller lignende, og plukke bort larvene hvis man ser dem på plantene.
Hvis man oppdager soppinfeksjoner eller andre sykdommer på plantene kan det være lurt å fjerne de angrepne bladene eller hele planten for å hindre spredning av infeksjonen. Det finnes også ulike sprøytemidler og insektmidler som kan brukes mot skadedyr og sykdommer, men det er viktig å følge anvisningen på produktet nøye for å unngå skade på planter og miljø.
Tips: Ved å velge en sort som har bedre motstandskraft mot sykdommer kan man redusere risikoen for infeksjoner.
Eksempler på skadedyr og sykdommer som kan ramme hodekål
- Kålsommerfuglens larver
- Bladlus
- Jordlopper
- Svartflekk (soppinfeksjon)
- Hvitflekk (soppinfeksjon)
- Kålfluelarver
Tiltak mot skadedyr og sykdommer
- Dekke plantene med fiberduk eller lignende
- Plukke bort larver og angrepne blader
- Fjerne hele planten hvis infeksjonen er alvorlig
- Bruke sprøytemidler eller insektmidler (følg anvisningen på produktet nøye)
Hvordan og når man skal høste hodekålen best mulig
Hodekål modnes over tid, og det kan være vanskelig å vite når den er klar til å høstes. Generelt sett bør man vente til kålhodene har vokst seg store og faste før man plukker dem.
En indikasjon på at kålen er klar til å høstes er når bladene rundt kålhodet begynner å visne og bli brune. Man kan også kjenne på kålen for å sjekke om den føles fast og tung. Hvis kålhodene blir stående for lenge kan de bli myke og mindre smakfulle.
Hvis man vil ha en jevnere avling kan man plukke noen av de største kålhodene mens de fortsatt er små, slik at plantene får mer rom til å vokse videre.
Tips: Det kan være lurt å høste kålen på morgenen når det ikke er så varmt ute, da dette kan bidra til at kålen holder seg frisk lenger etter høsting.
Indikasjoner på at kålen er klar til å høstes
- Visne blader rundt kålhodet
- Kålhodet føles fast og tung
- Kålen har vokst seg stor og fast
Tips for høsting av hodekål
- Plukke noen av de største kålhodene mens de fortsatt er små for å få en jevnere avling
- Høste på morgenen når det ikke er så varmt ute
- Skjære av kålen med en skarp kniv like over jorda (la 3-4 blad stå igjen for å beskytte kålhodet)
Oppbevaring av hodekålen etter at den er høstet
Etter at man har høstet hodekålen er det viktig å oppbevare den riktig for å unngå at den blir ødelagt eller mister smak og næringsstoffer. Kålen kan oppbevares på ulike måter, avhengig av hvor lenge man vil beholde den og hva man skal bruke den til.
Hvis man kun skal oppbevare kålen i noen dager kan man legge den i kjøleskapet eller et annet kjølig sted (ca. 0-5°C). Man bør imidlertid ikke oppbevare kål sammen med frukt eller grø
Bruk og tilberedning av ferdig dyrket hodekål
Hva er hodekål?
Hodekål er en type kål som kan dyrkes året rundt i Norge. Den har en rund form med grønne blader og hvit kjerner. Hodekål inneholder mye vitamin C, kostfiber og antioksidanter, og kan brukes til mye forskjellig.
Bruk av hodekål
Det finnes mange måter å bruke hodekål på, alt fra rå i salater til kokt eller stekt i varme retter. En vanlig måte å bruke hodekål på er å lage surkål, som er fermentert kål. Surkål kan spises alene eller brukes som tilbehør til andre retter.
Oppskrift: Surkål
- 1 kg hodekål
- 2 ss salt
- 1 ts karve (valgfritt)
- Vask kålen og skjær den i tynne strimler.
- Bland sammen kålen med saltet i en stor bolle eller krukke.
- Klem kålen godt sammen så det kommer ut saft.
- Legg et lokk eller et rent håndkle oppå kålen.
- La kålen stå i romtemperatur i ca 1 uke, eller til den har fått ønsket syrlighet.
Tilberedning av hodekål
Hvis du skal koke eller steke hodekål, kan det være lurt å skjære den i mindre biter først. Dette gjør at kålen blir jevnere stekt eller kokt og får en bedre smak. Hodekål kan også grilles eller ovnsbakes, og brukes som en erstatning for brød i sandwicher eller wraps.
Oppskrift: Stekt hodekål med bacon
- 1/2 hodekål, skåret i strimler
- 150 g bacon, skåret i terninger
- 1 ss olje
- Varm oljen i en stor panne.
- Tilsett baconet og stek til det er sprøtt.
- Ta ut baconet og legg det på et kjøkkenpapir for å tørke.
- Tilsett hodekålen i pannen med baconfettet.
- Stek kålen på middels varme til den har fått en gylden farge og er myk.
- Tilsett baconet igjen og server varmt.
Husk at det finnes mange muligheter når det kommer til bruk og tilberedning av hodekål. Prøv deg frem med ulike oppskrifter og se hva som passer best for deg!
I denne artikkelen har vi sett på hvordan man kan dyrke hodekål på en effektiv og bærekraftig måte. Å plante frøene i næringsrik jord, gi plantene rikelig med vann og beskyttelse mot skadedyr er essensielt for å få en god avling. Ved å følge disse tipsene vil du kunne dyrke sunn og næringsrik hodekål hjemme i din egen hage. Lykke til!